GEO: een oplossing als mensen meer ChatGPT gebruiken en minder in Google zoeken
De manier waarop we informatie zoeken en vinden verandert. Snel, maar minder snel dan zelfverklaarde guru’s je willen laten geloven. Jouw doelgroep gebruikt naast het ouderwets lijstje met tien blauwe links in Google, steeds meer AI-zoekmachines en LLM’s (large language models) zoals ChatGPT, Gemini, Claude of Perplexity. Je wil vandaag niet alleen verschijnen in de zoekresultaten van Google maar ook in de antwoorden van de LLM’s.
Lang leve Generative Engine Optimization (GEO). Terwijl SEO (search engine optimization) zich focust op vindbaarheid in traditionele zoekmachines, draait GEO om het optimaliseren van jouw content zodat AI-platformen jouw merk, website en expertise vermelden als antwoord bij relevante vragen. Je wil dat ChatGPT jouw content gebruikt als bron voor de antwoorden die het geeft en je ook nog vermeldt als bron.
Wat is Generative Engine Optimization (GEO)?
GEO is het proces waarbij je de inhoud en structuur van je website optimaliseert met één doel, zorgen dat LLM’s jouw merk, producten en diensten noemen in de antwoorden van AI-zoekmachines. Deze generatieve engines gaan verder verder dan linken plaatsen naar jouw site. Ze vatten samen, herschrijven en citeren je expertise in antwoorden, vaak zonder dat gebruikers door (moeten) klikken naar jouw site.
- AI-zoekmachines zoals ChatGPT, Gemini of Perplexity leveren directe, contextuele en gepersonaliseerde aanbevelingen, gebaseerd op hun eigen begrip van jouw content.
- De opmars van LLM’s betekent dat veelgebruikers van LLM’s steeds minder klassieke zoekresultaten zien. Je wil dat jouw content ook opgepikt wordt in de nieuwe, door AI-gegenereerde antwoorden.
Optimaliseer je online content niet enkel voor zoekmachines, maar ook voor de manier waarop AI-systemen informatie verwerken, begrijpen en weergeven.
Hoe optimaliseer je voor LLM’s anders dan voor zoekmachines?
Zoekmachines
- Zoekmachines als Google crawlen en indexeren webpagina’s. Als mensen een zoekopdracht ingeven, meestal beperkt tot een paar woorden, tonen ze de zoekresultaten als een lijst met links.
- SEO is de naam van het proces om de resultaten te verbeteren (Search engine optimalisatie).
- Om te scoren heb je 3 zaken nodig: kwalitatieve content, technisch een snelle website die makkelijk geindexeerd kan worden door Google en linken van andere, liefst gerenomeerde websites.
LLM’s
- LLM’s zoals ChatGPT of Gemini zijn getrained op een grote hoeveelheden data, ongeveer alles wat tot op een bepaald moment op het internet staat. Als mensen een vraag ingeven, meestal een paar zinnen, genereren ze een antwoord op basis van data waarop ze getrained zijn, (soms) live data van het internet (RAG) en een bepaalde context (vorige vragen en antwoorden, plaats,…)
- GEO is de naam van het proces om de resultaten te verbeteren.
- Om te scoren heb je 3 zaken nodig: kwalitatieve content, technisch een makkelijk door LLM’s leesbare website en vermeldingen op andere, liefst gerenomeerde websites.
- Het is ongeveer hetzelde als SEO maar net iets anders:
- Content: de content moet meer gestructureerd zijn dan content om te scoren voor SEO. De titel is een vraag en de eerste paragraaf geeft al direct een antwoord op de vraag in 3 zinnen. Deze content wordt uitgebreid met vervolgvragen met duidelijke subtitels, veel bulletlists en een conclusie. Zeer praktisch allemaal, ik vraag me af of deze structuur geen obstakel is om een verhaal te vertellen dat mensen kan inspireren.
- Technisch: waar het bij SEO over snelheid gaat, gaat het bij GEO vooral over het makkelijk te maken voor LLM’s om de essentie van je content onmiddellijk te ontdekken. Dit kan door het aan te bieden op een gestructureerde manier zoals een llms.txt bestand. Dit is nog geen algemene standaard. Je webpagina’s op je webserver plaatsen als een .md bestand helpt ook. In een .md zit alleen de tekst van je pagina in mark down formaat: geen javascript, html code of afbeeldingen.
- Vermeldingen op andere websites: bij SEO gaat het over linken, bij GEO gaat het over vermeldingen. Hoe meer, hoe beter. En hoe meer de bron in de smaak van de LLM ligt, hoe beter.
De zaken die je moet doen om te scoren met GEO zijn gelijkaardig aan de inspanningen die je moet leveren om te scoren met SEO. Als de SEO basis er ligt kan je snel schakkelen met GEO.
Zoek je als consument naar “beste warmtepomp in België”, dan schrijft ChatGPT een samenvatting, noemt het enkele partijen en haalt zijn informatie uit verschillende bronnen zoals blogs, forums en nieuwswebsites.
Waarom is GEO belangrijk in 2025?
- Verschuiving in gebruikersgedrag: Vooral jongeren en digitale werkers kiezen vaker voor een AI-chatbot om info te verzamelen. Tijdens schoolvakanties zakt het verkeer naar LLM’s.
- Versnelling van de verschuiving naar LLM’s: Volgens Gartner worden in 2028 50% van de online vragen door LLM’s beantwoord, zeker nu Google al standaard Gemini antwoorden toont in de traditionale zoekresultaten. Tot nu toe loopt het nog niet zo een grote vaart. In januari 2024 waren er voor 1 zoekopdracht in LLM’s, 70 traditionele zoekopdrachten in zoekmotoren zoals Google en Bing in Europe. In maart 2025 waren er voor 1 zoekopdracht in LLM’s, nog maar 15 traditionele zoekopdrachten, een stijging met bijna 500% (cijfers uit State of Search Q1 2025: Behaviors, Trends, and Clicks Across the US & Europe van Datos en Sparktoro). Maar het overgrote gedeelte van zoekopdrachten zit nog bij de traditionele zoekmachines.
- Je merk wordt niet herkend als je je strategie niet aanpast: minder zichtbaarheid, leidt tot minder autoriteit en minder organisch verkeer. LLM’s sturen minder verkeer naar andere websites dan traditionele zoekmotoren. In de tradtionele zoekresultaten staan de AI Overviews bovenaan. Dit leidt tot minder klikken op advertenties en organische zoekresultaten. 3 keer pech. Je zal dus op andere manieren extra volk naar je website moeten brengen.
- Meer bronnen voor reputatie: AI engines halen voor een antwoord hun info uit vele bronnen. Het zoekresultaat uit de search engine waar je op klikt, leidt je maar naar één bron, één domein. De merken die het best geciteerd worden met info die niet enkel van hun eigen site komt, versterken hun reputatie en het vertrouwen in hun merk.
Wie niet verschijnt in de antwoorden van LLM’s, wordt minder relevant. Je merk wordt steeds belangrijker. LLM’s zorgen voor minder trafiek naar je website.

De verschillen: GEO per LLM
Niet alle LLM’s zijn gelijk. Elke LLM geeft voorrang aan andere parameters en types content, afhankelijk van hun trainingsdata, trainingsmethodes en architectuur. Zoals social media kanalen beginnen ze wel allemaal steeds meer op mekaar te trekken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste spelers en hun focus:
ChatGPT (OpenAI)
- De marktleider, met ongeveer 80% van de prompts.
- Leunt sterk op trainingsdata tot en met een bepaald jaartal (bij gratis versies), maar integreert steeds vaker real time searchdata.
- Citeert bronnen bij betalende accounts, maar niet altijd even systematisch.
Gemini (Google)
- Gebruikt, naast trainingsdata, volop de eigen searchindex. Google waardeert sterke domeinautoriteit en klassieke SEO-signalen.
- Integratie van AI Overviews, zorg dat jouw site/merk verschijnt als deel van de samenvatting. Controleer ze wel, want ze zitten er regelmatig naast.
Claude (Anthropic)
- Bekend om zijn voorkeur voor betrouwbare, uitgebreide en genuanceerde bronnen.
- Geeft voorrang aan longform content, geeft bronvermeldingen.
Perplexity
- Levert up-to-date antwoorden, baseert zich meer op recent gepubliceerde info zoals traditionele zoekmachines.
- Vermeldt bronnen.

Hoe scoor je in LLM’s?
Analyseer vragen en antwoorden over jouw bedrijf/topic en van jouw doelgroep
- Verzamel vragen die gesteld worden in LLM’s over jouw thema, merk en concurrenten. Het grootste gedeelte van deze vragen zijn de vragen die in search worden gesteld.
- Analyseer de antwoorden: welke type antwoord geven de LLM’s (formats)? Welke bronnen worden geciteerd? Welke bedrijven en merken worden vermeld in het antwoord op wat is het beste “jouw product of dienst” in “jouw geografische markt”.
- Leer van concurrenten die vaak genoemd worden. Waar zetten zij op in?
- Identificeer de hiaten: welke vragen blijven onbeantwoord of slecht beantwoord?
Schrijf GEO-proof content
- Maak diepgaande, uitgebreide content met focus op waar mensen vragen over stellen.
- Gebruik een duidelijke structuur: H2- en H3-koppen, puntsgewijze opsommingen, FAQ’s in je tekst, samenvattingen bovenaan en onderaan.
- Voorzie je posts van actuele cijfers, onderzoeksresultaten, referenties naar andere bronnen.
- Vermijd holle zinnen en focus op direct antwoord geven op mogelijke vragen (‘cut to the chase’).
- Geef je expertise aan: toon je ervaring en autoriteit binnen je vakgebied (E-E-A-T = Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness).
- Vermijd keyword stuffing; schrijf zo natuurlijk mogelijk en gebruik spreektaal.
- Laat regelmatig nieuwe content zien (LLM’s houden van actuele, groeiende websites).
Dit is niet zoveel verschillend van content schrijven voor search engines. Vergeet niet dat je content een doel heeft, mensen overtuigen. Hou meer rekening met jouw doelgroep dan met de LLM’s en de zoekmachines. Je moet voorlopig nog mensen overtuigen, geen machines.
Zet volop in op merkautoriteit (online en offline)
- Plaats je merk en team in de markt als experts in je vakgebied (via PR, recenties, vermeldingen in traditionele media, social media, podcasts, gastblogs, wikipedia, …)
- Laat anderen over je schrijven en linken: partner met relevante vakwebsites, forums, influencers, media.
- Geef zelf betrouwbare info, unieke research met duidelijke contact- en bedrijfsinfo.
- Laat user-generated content toe: recensies, ervaringen, Q&A’s met echte klanten.
- Diversifieer je aanwezigheid buiten je eigen website: Google Mijn Bedrijf, LinkedIn, YouTube, social media kanalen en fora met informatie over jouw sector.
Zorg dat je website technische toegankelijkheid is
- Gebruik gestructureerde data (schema.org) waar mogelijk. Zeker bij producten, diensten, recepten, FAQ’s enz.
- Bewaak een snelle laadtijd en mobiele toegankelijkheid.
- Zorg voor een heldere sitestructuur, logische (interne) links en overzichtelijke url’s.
- Verhoog je leesbaarheid voor LLM’s (alternatief content zonder javascript) en gebruik een HTML-structuur met duidelijke titels (H2, H3).
- Gebruik metadata en geef een samenvatting van de content en de structuur in markdown (.md) of in LLMs.txt bestanden.
Distributeer breed en slim
- Deel waardevolle content via sociale media, nieuwsbrieven en relevante communities.
- Plaats antwoorden op Quora, Reddit om op de radar van LLM’s te komen en blijven.
- Plaats content in verschillende vormen. Maak van je video ook een tekstversie zodat de inhoud makkelijker te ontdekken is.
Blijf experimenteren en optimaliseren
- Test verschillende formats en invalshoeken: citaten, cijfers, expertinterviews, anekdotes, praktijkvoorbeelden, stappenplannen.
- Check zelf regelmatig of en hoe je merk verschijnt in LLM’s. Vraag anderen om dezelfde vragen te stellen en ontdek de verschillen.
- Antwoorden verschillen per gebruiker, prompt, tijdstip en zelfs locatie. Blijf dus continu polsen en bijschaven.
Meetbare parameters en KPI’s voor GEO
Meetbaarheid is voorlopig een pijnpunt, maar er zijn verschillende manieren waarop je als marketeer jouw vooruitgang kan opvolgen en je tactieken kan bijsturen. Nieuwe tools duiken op en klassieke SEO-tools voegen oplossingen toe aan hun aanbod.
GEO specifieke KPI’s
Wat je meet heeft vooral te maken met:
- of jouw content gebruikt wordt door LLM’s in het formuleren van een antwoord
- welke van jouw content wordt gebruikt voor het formuleren van een antwoord
- of jouw merk, product of dienst wordt vermeld in het antwoord
- of de content die de LLM’s over jou maken, feitelijk klopt
- of je vermeld wordt als bron in het antwoord van de LLM, idealiter met een link naar jouw website.
Enkele KPI’s die met Google AI Overview te maken hebben. Deze zorgen voor de meeste meetbare vertoningen:
- AIO presence: bestaat er een AI Overview in Google voor het keyword waar je op wil verschijnen
- AIO mentions & links: wordt jouw content gebruikt in de AI overview en wordt er link geplaats naar jouw website als bron
Andere KPI’s:
- Vector index presence rate: hoeveel wordt een gedeelte van je content gebruikt als bron voor een antwoord op een prompt.
- Output attribution rate: hoeveel wordt je merk of website vermeldt door de LLM.
GEO-specifieke tools
- Gebruik tools zoals Rankshift, Peec, AI Search Grader van Hubspot om te scannen of je merk/website voorkomt in LLM-antwoorden voor relevante prompts.
Website Analytics
- Gebruik Google Analytics en je serverlogs om referer traffic van AI-platformen zoals ChatGPT, Perplexity, Gemini te identificeren.
- Check spikes in je trafiek bijvoorbeeld na grote PR-acties.
- Vergelijk homepageverkeer en directe merkvermeldingen voor en na optimalisaties.
Zichtbaarheid en autoriteit
- Volg je organische bereik via Google Search Console en andere klassieke tools. Let op aantal impressies, klikken op branded en non-branded zoektermen.
- Monitor reviews, vermeldingen en quotes op andere (social media) platformen.
Kwalitatieve enquêtes en experimenten
- Vraag aan medewerkers, klanten of vrienden: “Verschijn ik als je ChatGPT vraagt naar ‘…’?”.
- Gebruik verschillende accounts, IP-adressen en tijdsstippen om patronen te spotten.
Koppeling SEO & GEO: het een kan niet zonder het ander
Je mag dan nog de beste GEO-strategie hebben, als je SEO fundamenten niet in op orde zijn, vermindert je zichtbaarheid.
- SEO zorgt voor langdurige autoriteit en traffic en zorgt met enkele extra aandachtspunten om ook in AI-antwoorden op te duiken.
- GEO zorgt dat je merk nog meer zichtbaar wordt in nieuwe kanalen.
Integreer beide invalshoeken in je contentplanning. Optimaliseer niet enkel voor populaire zoekopdrachten, maar ook voor thema’s en concrete vragen.
Veelgemaakte fouten bij GEO (en hoe ze te vermijden)
- Keyword stuffing: Overmatig gebruik van exact dezelfde term werkt niet voor AI. LLM’s willen natuurlijke, heldere taal.
- Vergeten van traditionele SEO: Ruil Google nog niet in voor enkel mag AI. Optimailseer voor beide.
- Shallow content: Korte, oppervlakkige blogs komen niet voor in LLM-antwoorden. Zet in op diepgang.
- Verwarrende of ongestructureerde content: AI hapt af op onduidelijke titels, lange lappen tekst of veel vakjargon zonder bijhorende verklaring.
- Niet experimenteren: GEO-evoluties volgen elkaar snel op. Blijf nieuwe insteken testen.
- Promotie vergeten: Sterke content moet verspreid en door anderen gedeeld worden om door LLM’s opgepikt te worden.
- Slechte technische basis: technische fouten kosten je zichtbaarheid.
Opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven
- Niche is uniek: Grote internationale merken domineren vaak Engelstalige LLM’s. Nederlandstalige en Vlaamse onderwerpen, bedrijven en kennis zijn structureel ondervertegenwoordigd. Nu is er opportuniteit om lokale autoriteitsposities te pakken.
- Gebruik lokale context: Verwijs naar Vlaamse actualiteit, lokale experten, specifieke wetgeving of context.
- Baken je doelgroep duidelijk af: Richt antwoorden op vragen expliciet naar Vlaamse of Belgische gebruikers, zodat LLM’s die regionale voeling opnemen.
De toekomst van GEO: wat brengt de komende jaren?
- Meer personalisatie: AI zal antwoorden steeds verder afstemmen op locatie, voorkeuren, je mail- en browsegeschiedenis,….
- Groeiende invloed van multimodale zoekopdrachten: voice search, image search en video spelen en steeds grotere rol.
- Beter meetbare GEO-metrics: Nieuwe analytics platformen zullen steeds meer data ontsluiten omtrent GEO-verkeer en merkvermeldingen.
- Meer regulering: Europese privacywetten, copyright- en AI-wetgeving zullen guidelines bieden over welke data en bronnen wel of niet mogen gebruikt en geraadpleegd worden door LLM’s
Geo, een opportuniteit maar verwacht geen wonderen als je nog niet scoort met SEO
Bedrijven en merken die al goed scoren met SEO en die nu pionieren met GEO, pakken morgen een voorsprong in digitale zichtbaarheid. Te laat te schakelen is een risico. Verwacht echter geen snelle resultaten als je nu nog niet scoort met SEO. De principes van SEO en GEO hebben veel gemeen:
- met content antwoorden geven op de vragen die mensen stellen aan Google of aan de ChatGPT’s van deze wereld.
- door andere websites aanzien worden als authoriteit met linken naar je site en vermeldingen van je merk en producten.
- je techniek mag niet in de weg staan van het indexeren door zoekmachines of het opnemen van je content door LLM’s.
Experimenteer, blijf leren en hou de ontwikkelingen van LLM’s in de gaten. Maar vergeet niet wat nodig is om te scoren in zoekmachines. Ze worden op dit moment nog 15 keer meer gebruikt en leiden nog altijd tot meer verkeer naar jouw site.